Следвайте Гласове в ТелеграмРусия трябва да констатира със съжаление, че Организацията

...
Следвайте Гласове в ТелеграмРусия трябва да констатира със съжаление, че Организацията
Коментари Харесай

Лавров пред пълна зала в Скопие: ОССЕ е в плачевно състояние, защото се превърна в придатък на НАТО

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Русия би трябвало да установи със страдание, че Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) е в плачевно положение и вероятностите ѝ като организация са неразбираеми. Това съобщи съветският външен министър Сергей Лавров на среща на външните министри на ОССЕ, оповестява ТАСС.

" След малко повече от 12 месеца ще се навършат 50 години от Заключителния акт от Хелзинки. Трябва да отбележим със страдание, че ОССЕ се приближава до тази годишнина в плачевна форма и нейните вероятности остават неразбираеми ", означи той.

Лавров напомни, че Русия е положила оптимални старания за образуване на общо пространство за сигурност в Европа, учредено на съдействие.

" За страдание, западните политически елити, които си присвоиха правото да вземат решение ориста на човечеството, направиха непредвидлив избор не в интерес на ОССЕ, а в интерес на НАТО - в полза на философията на сдържането, на геополитическите игри с печелещи и губещи и логиката " стопанин - плебей ". Един от основните съставни елементи на тази политика беше безогледното разширение на НАТО на изток, почнало след разпадането на Организацията на Варшавския контракт ", разяснява съветският външен министър.

Лавров добави, че страните от НАТО собственоръчно са разрушили политическото и военното измерение на ОССЕ.

След това той показа военната намеса на НАТО в Югославия и Косово, като военна експанзия и упрекна Запада за подклаждане на споровете в Грузия и Украйна. Русия нападна Грузия през 2008 година, а Украйна първо през 2014 година и по-късно през 2022 година

" Провокацията на Съединени американски щати, които Грузия изпълняваше и опита за основаване на плацдарм в Украйна докара до този резултат ", сподели още Лавров.

" Ще може ли в миналото ОССЕ да бъде приспособена към действителното развиването на света и още веднъж да стане площадка за разглеждане на проблемите за районна сигурност, с принцип на тъждество за всички страни участнички. Засега въпросите са повече от отговорите ", сподели Лавров, след което напусна залата.

Очаква се на следващия ден Лавров да даде специфична конференция в зала „ Борис Трайковски “. 

Балтийските страни и Украйна бойкотираха срещата за наличието на Лавров. Той също по този начин беше заставен да мине през Гърция със самолета си, тъй като България не разреши навлизането му във българското въздушно пространство. Причината беше глобената говорителка на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова.

Веднага след него министърът на външните работи на Дания Ларс Льоке Расмусен изрази разочарованието си от това, че съветският му сътрудник е напуснал срещата. Усилията на Москва да раздели Европа и да я упреква за решенията, които сама е взела, са транспарантни и няма да съумеят, изрази убеденост Расмусен. Според него обстановката, в която се намира ОССЕ, е доста разочароваща, тъй като организацията, основана, с цел да подсигурява мира и стабилността и да поддържа отворени каналите за разговор, в този момент е изправена пред съществени провокации, чийто източник е точно Русия.

ОССЕ минава през комплициран интервал, само че платформата остава значима и би трябвало да бъде съхранена, показаха в изказванията си огромна част от участниците в срещата по време на първото пленарно съвещание.

Посланик Емилия Кралева, непрекъснат представител на Република България към Организация на обединените нации, ОССЕ и интернационалните организации във Виена, която управлява българската делегация на срещата, ще приказва на второто пленарно съвещание през днешния ден.

Източници: news.bg, dnes.dir.bg, dariknews.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР